Wat doet het?

In eerste instantie is de Key Method een manier om te ontspannen. Dat is ook het eerste dat mensen ervaren, vaak al bij de eerste keer; zowel lichamelijk als geestelijk meer rust. Alhoewel dit op zich al een groot resultaat is voor velen, blijkt het toch nog maar het topje van de ijsberg te zijn. Door thuis te oefenen en door aanvullende instructies tijdens de trainingen verdiept de rust en ontstaat een gevoel van innerlijke ruimte of vrijheid.

Binnen de Key Method is een van de uitgangspunt dat stress deze innerlijke ruimte verkleint. Bij problemen of spannende situaties kunnen we vervolgens niet handelen of vrij denken. Wij blijven hangen of blokkeren en dat geeft klachten.

Wanneer het met de Key Method oefeningen goed lukt om meer ontspanning en innerlijke ruimte te vinden, kan deze ruimte gebruikt worden voor specifieke doelen. Zo kun je werken aan meer afgrenzing, keuzes maken zonder door stress geblokkeerd te raken en je voorbereiden op een stressvolle situatie zoals een examen of optreden. Natuurlijk zal dit spanning oproepen, maar door afwisselend je te richten op het probleem en de ontspanning, blijft er voldoende ruimte. Onder kundige begeleiding kan op deze manier ook gewerkt worden met belastende ervaringen uit het verleden.

De oefeningen

De oefeningen van de Key Method duren aanvankelijk ongeveer 15-20 minuten. Gaandeweg kan dit verkort worden tot enkele minuten. Van het grootste belang tijdens het doen van de oefeningen is dat het niet onaangenaam mag zijn. Als er pijn of ongemak is wordt gezocht naar kleine aanpassingen waardoor de oefening weer aangenaam is. Pijn is immers voor het lichaam een vorm van stress.

Lees meer over de oefeningen onder 'training, oefeningen'.